- Katılım
- 11 Ağu 2025
- Mesajlar
- 516
- Tepkime puanı
- 24
- Puanları
- 18
Katmer Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
Katmer Tarifi Nasıl Yapılır?
Hamuru için;
- Yarım paket toz maya
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 adet yumurta
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3,5 -4 su bardağı un
- 1 kase beyaz peynir veya haşlanmış patates (dilediğiniz iç harcıyla yapabilirsiniz sadece tereyağıyla sade olarakta hazırlayabilirsiniz)
- 150 gram tereyağı veya margarin
- 1 adet yumurta sarısı
Katmer Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk olarak hamur için derin bir kaba ılık süt maya ve şekeri alıp güzelce karıştıralım.
- 5 dk sonra sıvı yağ,yumurta,tuz ve unu azar azar ekleyerek güzelce orta yumuşaklıkta bir hamur yoğuralım.
- Üzerini kapatarak yarım saat mayalandıralım.
- Mayalanan hamurumuzu tezgaha alalım ve hamuru 4 eşit parçaya bölelim.
- Hepsini beze haline getirelim. Bezelerden birini alalım ve unlayarak oklavayla yufka büyüklüğünde açalım.
- Diğer yandan tereyağımızı tavada eritelim.
- Açtığımız ilk yufkanın üzerine tereyağından bolca gezdirip fırça yardımıyla her yerine sürelim.
- İkinci bezeyide açarak ikinci yufkamızı ilk yufkanın üzerine alalım ve tereyağı gezdirip her yerine sürelim.
- Açtığımız üçüncü ve dördüncü yufkayıda aynı şekilde yerleştirip yağlayalım. Yani dört yufka üst üste gelecek.
- En üsteki yufkayı da yağlayıp elimizle kenarlarını incelterek biraz daha açalım.
- Yufkamızı karşılıklı olarak iki taraflı katlayalım.
- Kare şekline getirelim ve buzlukta 30 dk bekletelim.
- 30 dk sonra çıkaralım ve tezgaha alıp şeklini bozmadan un serpip önce elimizle bastıralım sonra oklavayla açarak büyütelim.
- Açtığımız hamuru bıçak yardımıyla 4 e bölelim.
- Her birine iç harcımızdan koyalım ve bohça gibi kapatalım.
- Ters çevirip yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim.
- Üzerine yumurta sarısı sürüp bıçakla çizikler atalım.
- 200 derece ısıtılmış alt üst ayar fırında kızarıncaya kadar pişirelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun