Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2026 Başvurusu Nedir? Ne Değildir?
2025-2026 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezî yerleştirme (TÜBİTAK yarışmalarıyla sınavsız geçiş hakkı edinen adaylar ile yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavı kapsamında öğrenci alan spor (spor bilimleri alanında eğitim veren) programlarında öğrenim görmek isteyen Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) adayları da dâhil) veya ilgili yükseköğretim kurumlarınca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar, 2025-YKS’ye başvuru yapmak ve sınavın ilgili oturumuna katılmak zorundadır.
YKS, 3 oturumlu bir sınavdır. YKS’ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. 2025-YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin ise 2025-AYT ve/veya 2025-YDT oturumlarına katılmaları zorunludur.
2025-YKS’ye öğrenim durumları aşağıdakilerden herhangi birine uyanlar başvurabileceklerdir:
- 2024-2025 ÖĞRETİM YILINDA ORTAÖĞRETİM KURUMLARININ (LİSE VEYA LİSE DENGİ OKULLAR, AÇIK ÖĞRETİM LİSELERİ) SON SINIFINDA OKUMAKTA OLAN ÖĞRENCİLER,
- 2024-2025 ÖĞRETİM YILINDA ORTAÖĞRETİM KURUMLARININ SON SINIFINDA BEKLEMELİ OLAN ÖĞRENCİLER,
- 2024-2025 ÖĞRETİM YILI YA DA DAHA ÖNCEKİ YILLARDA ORTAÖĞRETİM KURUMLARINI BİTİRMİŞ OLAN ÖĞRENCİLER,
- 2024-2025 ÖĞRETİM YILINDA ORTAÖĞRENİMİNİ YURT DIŞINDA TAMAMLAYIP YUKARIDAKİLERDEN BİRİNE UYANLAR
YKS-2025 adaylarından yukarıdaki şartlardan herhangi birine uyan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da sınava başvurabilirler ancak bu adaylar, yükseköğretim programları tercih süreci başlamadan önce T.C. uyruğuna geçmedikleri takdirde, 2025-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmezler. Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri YKS kapsamı dışında olup bu yerleştirme işlemleri, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılmaktadır.
Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 5901 sayılı TürkVatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar (Mavi Kart sahipleri), sınavabaşvurabilirler. Bu adaylar, 2025-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretimprogramlarına yerleşme hakkı kazanmaları durumunda söz konusu kontenjanlara yerleştirilirler. Kuzey Kıbrıs TürkCumhuriyeti (KKTC) uyruklu adaylar ile Bulgaristan'dan göç yoluyla gelmiş Türk soylular da YKS kapsamındayerleştirme işlemlerine alınırlar.
2026 yılı itibariyle, Yükseköğretim Kurulunca, Türkiye’deki ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptıran ve/veya mezun olanKKTC vatandaşları ve TC vatandaşlığından çıkanlar/Mavi Kartlılar ile yabancı uyrukluların (elçilik okulları, MOBİSsisteminde yer alan Milletlerarası özel öğretim kurumları ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen proje çerçevesindeülkemize getirilen yabancı uyruklular hariç) ülkemizdeki ve KKTC'deki yükseköğretim kurumlarına sadeceYükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile girebilmelerine karar verilmiş olup YKS ile yerleştirilecektir.
ÖSYM